facebook

ДепартаментКино, реклама и шоубизнес

Международен студентски филмов фестивал NEW WAVE

Международният студентски филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА” стартира като инициатива на група студенти от департамент “Кино, реклама и шоубизнес” на Нов български университет с подкрепата на ръководителя на департамента проф. Людмил Христов, който става и директор на фестивала. Събитието е продължение на дотогавашния Студентски филмов фестивал на НБУ, само че този път е с идеята да се прескочат границите на университета и да се привлече по-широк обществен отзвук към дейностите му. Основното финансиране фестивалът получaва от Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет.

Проектът стартира в края на месец септември 2013 г., когато групата студенти се събира на първата си среща и започват предложенията за име на фестивала. След множество консултации помежду си и с преподаватели от департамента, те избират името „НОВА ВЪЛНА“.


 

 

 

 

 

 • Международен студентски филмов фестивал 2019
 • 6-ти Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“

  17 – 20 април, 2019 г., гр. София

   

   

  ОБЗОР на Международния студентски филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА”

  17 – 20 април, 2019 г., гр. София, кино „Одеон“

   

  На 20-ти април, 2019 г. се състоя официална церемония по награждаване на победителите в Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“.

  Проф. Анри Кулев бе отличен с награда „Хонорис кауза“.

    

  Международният студентски филмов фестивал „Нова вълна“ е създаден през 2014 година от Нов български университет, по инициатива на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и проф. Людмил Христов, дългогодишен преподавател, основател и директор на програмата и на фестивала. Форумът се организира ежегодно, като се стреми да обединява и показва най–доброто от творчеството на младите студенти по кино на Балканския полуостров и региона на Черно море. Цел на „Нова вълна“ е да съчетае в себе си нови идеи, нови тенденции, нови хоризонти, нови срещи и нови вдъхновяващи филми, като едновременно с това да отсее и сподели най–доброто от творчеството на младите, все още учещи се, но бързо напредващи кинотворци.

   

  В края на април тази година се проведе 6-тото по ред издание на „Нова вълна“. До фестивала бяха изпратени близо 4000 филмови продукции, от които бяха селектирани 73 творби от 18 държави от Балканския и Черноморския регион, както и от гостуващи страни от Европейския съюз. Прожекциите бяха обединени в блокове, съответно документално, игрално и анимационно кино. Бяха раздадени награди в общо 10 категории – за сценарий, операторство, режисура, анимация, чуждоезичен филм, български филм и документален филм, награда на журито, на публиката и Гран При. Изборът на журито на „Нова вълна“ за поредна година беше затруднен от високото качество на представените проекти. По традиция членовете на оценяващата комисия са извявени и доказали се професионалисти в своята област. Председател на журито беше режисьорът Станислав Дончев, а останалите членове - д-р Ирена Тодорова- преподавател по „Политически науки“, Параскева Джукелова – актриса, Николай Илиев- режисьор и операторът Мартин Чичов.

   

  Освен филмови прожекции, обичайно програмата на фестивала включва и различни публични лекции на изявени кинотворци. Събитието е част от академичния календар на студентите по екранни изкуства и им позволява да участват активно в процеса по създаване на самия фестивал. Сформираните по този начин доброволческите групи участват заедно в цялостната организация на форума във всички му етапи. Така те имат възможността да присъстват на всяка прожекция и най-вече да представят свои творби, да видят работите на чуждестранни колеги, да сверят филмовия си часовнк и да изградят бъдещи творчески екипи.

   

  В рамките на тазгодишното издание отново по традиция беше организиран специален уъркшоп. Той беше проведен от известния етнограф, документaлист и куратор на Eтнографския музей в Белград Саша Сречкович. Като автор Сречкович публикува серия от трудове на различни теми, като приложна антропология, музеен мениджмънт, визуална антропология и етнографско кино, занаяти и нематериално културно наследство. За своята работа той има много надгради от Гьоте институт - Германия, фондация Artslink, САЩ. Сречкович е основател и президент на Сръбския национален комитет за нематериално културно наследство.

   

  Шестото издание на «Нова вълна» засвиделства почитта и уважението си към един от най- талантливите и успешни български творци - световноизвестния режисьор-аниматор проф. Анри Кулев. Фестивалът го удостои с почетното звание „Honoris causa” за дългогодишната му всеотдайна преподавателска работа в НБУ – като основател на програма „Анимационно кино” и за високите му постижения като художник и режисьор във всички жанрове на анимацията, киното и изобразителните изкуства.

   

  За шест години фестивалът „Нова вълна“ успя да набере сериозна популярност и да застане на видно място върху световната карта на международните студентски филмови предизвикателства. С всяка следваща година броят на изпратените заявки за участие расте, качеството на продукциите се вдига и с него и престижът от получената награда. Като основен партньор в популяризацията на талантливите работи на студентите застава Българска национална телевизия, чийто ефир достига до милиони зрители.

   

   

  Статуетките тази година грабнаха филмите:

   

  „Етно“, България – Награда за най-добра анимация

   

  „The incredible Wardrobegadget of Dr. Stein“, Чехия – Награда на публиката

   

  „The big white house“, Босна – Награда за най-добър документален филм

   

  „An attempt for a happy story“, Република Северна Македония – Награда „Гран При“

   

  „The Vine“, Сърбия – Награда за най-добра режисура и операторско майсторство

   

  „Bifurcatication point“, Русия – Награда за чуждоезичен филм

   

  „Steppe fox“, Хърватска - Награда за най-добър сценарий

   

  „Ангелът на Шартър“, България – Награда за най-добър български филм

   

  „Светът на Сиси“, България – Специална награда на журито

   

   

  Пълната програма на феста може да се види на https://newwavefilmfest.com/.

  Повече за шестте издания на фестивала може да се види тук:

  https://visualarts.nbu.bg/bg/mezhdunaroden-studentski-filmov-festival-new-weve

   

   

  nagradi 2019

   

   

   

   

   

   

 • Международен студентски филмов фестивал 2018
 •  

  5-ти Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“

  25 – 28 април, 2018 г., гр. София

   

   

   

  ОБЗОР на Международния студентски филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА”

  25 – 28 април, 2018 г., гр. София, кино „Одеон“

   

  На 28-ми април, 2018 г. се състоя официална церемония по награждаване на победителите в Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“.

  Проф. Боян Биолчев бе отличен с награда „Хонорис кауза“.

   

  Основна цел на проекта беше да представи студентите от Нов български университет, изучаващи кино и телевизионно изкуство на техните колеги от региона и да представи НБУ като водеща образователна институция в България в областта на визуалните изкуства. Фестивалът има за цел да развива и популяризира студентското късометражно кино, както и да подкрепя и насърчава младите творци по време на тяхното образование и след него. Чрез този проект департамент „Кино, реклама и шоубизнес” се стреми да създаде трайни партньорства и добри условия за бъдещи професионални контакти между студентите, изучаващи киноспециалности във висши учебни заведения на Балканския полуостров и в региона на Черно море.

   

  За реализиране на фестивала беше създадена организация от студенти, които да се включат в проекта, всеки от които, беше натоварен с ясни задачи и функции. Изготвен беше регламент, отнасящ се до правилата за участие в конкурсната програма, както и за участие на представители на университетска администрация в събитията, съпътстващи програмата. Създаден беше официален сайт на фестивала на български и английски език. Беше създадена от студенти от програма “Кино и телевизия” видеореклама за популяризиране на фестивала в националния ефир. Беше осигурено медийното партньорство на БНТ като основен медиен партньор.

   

  Бяха излъчени реклами по Канал 1 и БНТ– свят шест дни преди откриването на фестивала. Излъчваха се репортажи всеки ден от събитията на фестивала в новинарските рубрики. Бяха дадени интервюта в националния ефир /БНТ и програма “Хоризонт” на БНР/.

   

  Официалните лица бяха разведени из Университета като им бяха представени Центъра по изкуства, театралната зала, галерията, библиотеката, както и учебни зали и УПИЗ. По време на фестивала бяха привлечени като доброволци повече от трийсет студенти от програма “Кино и телевизия”. Беше проведен уъркшоп с участието на Владимир Тодоров. Той е известен български аниматор, режисьор, продуцент и графичен дизайнер, живеещ и работещ в Лос Анджелис.

   

  На 28-ми април от 19:00 часа в кино „Одеон“ се проведе тържествена церемония по закриването на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“. На нея бяха присъдени награди на най-добрите филми, изпратени от автори от 14 държави от Балканския полуостров и региона на Черно море.

   

  Изданиeто на Фестивала тази година показа повече от 70 творби на студенти, които бяха селектирани измежду над 3000 постъпили филма. Прожекциите на избраните филми в Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“ се проведоха в кино „Одеон“ на 26-ти април (четвъртък) и на 27-ми април (петък). Над десет автори пристигнаха специално за фестивала и дадоха възможност на зрителите да се снимат с тях и да разговарят между прожекциите.

   

  Водещи на церемонията по награждаване бяха доц. д-р Борис Наймушин, преподавател от департамент „Англицистика“ в Нов български университет и студентът в програма „Кино и телевизия“ Николай Йорданов. Те се грижиха за положителните емоции на публиката до самия край на вечерта.

   

  Залата беше пълна с публика и приятели на авторите, а наградите бяха раздадени от уважаемите членове на журито тази година. Те са с богат опит в киното и са изградили безспорен авторитет през годните. Председател бе аниматорът проф. Анри Кулев. В трудната задача да определят кои филми са били най-добри, му помогнаха актрисата Красимира Кузманова – Кокран, художникът и сценограф Чавдар Гюзелев, актьорът Велислав Павлов и драматургът Пламен Дойнов.

   

  Голямата награда на фестивала – “GRAND PRIX” - получи гръцкият филм „Гълъб“. В края на вечерта зрителите на церемонията имаха възможност да го видят. Въпреки че авторът не можа да присъства лично на награждаването, той изпрати видео поздрав, който развесели присъстващите гости. Наградата на публиката получи “The award” / „Наградата“ от Македония, режисиран от Лидия Мойсовска.

   

  Проф. Людмил Христов, ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в НБУ и Директор на Фестивала, връчи наградата „Хонорис кауза“ на проф. Боян Биолчев за огромния му принос в света на киното. Проф. Биолчев е автор на шест сценария на реализирани игрални филми, на две пиеси, реализирани в телевизионния театър, на няколко документални филма, между които десетсерийния филм “Славянската цивилизация”, копродукция на Българската национална телевизия и RAI. Носител е на десетки награди в България и чужбина.

   

  Наградени филми имаше също от Сърбия, Русия, Румъния и Турция. Статуетките, които творците получиха, бяха специално създадени от доц. д-р Валентин Савчев, ръководител на департамент „Изящни изкуства“ в Нов български университет.

   

  Както досега, петото издание на Фестивала тази година се организира от Нов български университет, като основната цел на инициативата с международен характер е, да обедини най–доброто от творчеството на младите кинотворци, представители на страни от Балканския полуостров и региона на Черно море. Желаещите да се включат в надпреварата нарастват всяка година. Петото издание беше преломен момент, който показа ясно, че една невинна идея на група ентусиасти може да се превърне в традиция и повод името на Университета да бъде чуто в другия край на Европа.

   

  Събитието е част от академичния календар на студентите по екранни изкуства и включва късометражни игрални, анимационни и документални филми, създадени от студенти от всички висши учебни заведения на територията на Балканския полуостров и региона на Черно море.

   

  НАГРАДИТЕ НА ФЕСТИВАЛА

   

  AWARDS 2018

   

  BEST SCREENPLAY

  “The award”/ “Наградата” – Macedonia/ Македония Writer & Director: Lidija Mojsovska/ Лидия Мойсовска

   

  BEST CINEMATOGRAPHY

  “Disquiet”/ „Безпокойство“ – Serbia/ Сърбия DoP: Igor Marovic,/ Игор Марович

   

  BEST DIRECTING

  “Iron Story”/ „Желязна история“ – Macedonia/ Македония Director: Zlatko Kalenikov/ Златко Калеников

   

  BEST ANIMATION

  “Boxed out”/ „В капан“ – Bulgaria/ България Director: Maria Maneva/ Мария Манева

   

  BEST DOCUMENTARY

  “Rock-n-Rolla” – Russia/ Русия Director: Vlad Kovalev/ Влад Ковалов

   

  BEST FOREIGN FICTION FILM

  “237 years”/ „237 години“ – Romania/ Румъния Director: Ioana Mischie/ Йоана Миские

   

  BEST BULGARIAN FICTION FILM

  “My truth”/ „Моята истина“ – Bulgaria/ България Director: Stefani Raycheva/ Стефани Райчева

   

  JURY SPECIAL MENTION

  “Words fly away”/ „Думите отлитат“ – Turkey/ Турция Director: Tufan Tastan/ Тюфан Таштан

   

  AUDIENCE AWARD

  “The award”/ “Наградата” – Macedonia/ Македония Writer & Director: Lidija Mojsovska/ Лидия Мойсовска

   

  GRAND PRIX

  “Dove”/ „Гълъб“ – Greece/ Гърция Director: Konstantinos Chaliasas/ Константинос Чалиасас

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Международен студентски филмов фестивал 2017
 •  

  4-ти Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“

  25 – 28 януари, 2017 г., гр. София

   

   

   

  ОБЗОР НА Международния студентски

  филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА”

  25 – 28 януари, 2017 г., гр. София

   

  На 28-ми януари, 2017 г. се състоя официална церемония по награждаване на лауреатите в Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“

  Проф. Вера Найденова бе отличена с награда „Хонорис кауза“

   

  На 28-ми януари от 19 часа в кино „Одеон“ се проведе тържествена церемония по закриването на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“. На нея бяха присъдени награди на най-добрите филми, изпратени от автори от 16 държави от Балканския полуостров и региона на Черно море.

   

  Тазгодишното издание на Фестивала обедини повече от 70 творби на студенти, селектирани от над 4000 постъпили филма. Прожекциите, включени в програмата на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“, се проведоха в кино „Одеон“ на 26-ти януари (четвъртък) и на 27-ми януари (петък) като всеки желаещ да се докосне до изкуството, имаше възможността да го направи в компанията на голяма част от авторите, които пристигнаха от чужбина още за откриването на Фестивала.

   

  Водещи на официалната церемония по награждаване бяха актрисата Яна Маринова и доц. д-р Борис Наймушин, преподавател от департамент „Англицистика“ в Нов български университет, които с шегите си се погрижиха за доброто настроение на публиката.

   

  Развълнуваните членове на журито обявиха наградите пред многобройната публика, която с нетърпение очакваше да разбере имената на най-добре представилите се студенти. Отличието „Grand Prix” получи филмът от Русия – „Не видях, не направих“/ “Didn`t see, didn`t do” – на чиято прожекция се насладиха присъстващите в залата. Най-висока оценка публиката даде на лентата „Серафим“, с която Ваня Дончева, докторант в Нов български университе, се представи на Фестивала.

   

  Проф. Людмил Христов, ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в НБУ и директор на Фестивала, връчи наградата „Хонорис кауза“ на проф. Вера Найденова за приноса й в сферата на киното. Известна в културните среди с дългогодишната си преподавателска дейност в Нов български университет, тя повече от половин век е сред най-авторитетните фигури във филмовата гилдия на България. Професионалното й развитие включва анализиране на кинематографичния процес, преподавателска и изследователска работа, участие във фестивали и конкурси. Опитът и познанията си систематизира в книгите, които неуморно продължава да пише. Тя е първият носител на наградата на Българската филмова академия за цялостен принос към кино критическата мисъл в България. На ХХІІІ МФФ „Любовта е лудост” проф. Вера Найденова бе удостоена и със Специалната награда за цялостен принос.

   

  Сред отличените ленти на четвъртото издание на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“ бяха филми, изпратени от автори от Сърбия, България, Турция, Русия. Статуетките, които творците получиха, са специално създадени от доц. д-р Валентин Савчев, ръководител на департамент „Изящни изкуства“ в Нов български университет.

   

  Членовете на журито, което оцени подадените за участие филми, са авторитетни личности от кино средите, с богат опит в сферата, а също така, са и алумни на Нов български университет, които желаят да споделят знанията и уменията си с бъдещите професионалисти. Валери Милев, Мартин Чичов, Иван Богданов, Станислав Дончев са хората, които селектираха най-добрите творби и присъдиха наградите за положените усилия и засвидетелствания талант. Председател на журито през 2017 година бе акад. Магърдич Халваждиян, който се занимава активно с режисура от 1992 година и също е алумни на Нов български университет.

   

  Всяка година Фестивалът се организира от Нов български университет, като основната цел на инициативата с международен характер е, да обедини най–доброто от творчеството на младите кинотворци, представители на страни от Балканския полуостров и региона на Черно море. Стартирало като инициатива на група студенти от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет с подкрепата на ръководителя на департамента проф. Людмил Христов, директор на Фестивала, днес събитието предизвиква огромен интерес, а желаещите да се включат в него ежегодно нарастват значително.

   

  Събитието е част от академичния календар на студентите по екранни изкуства и включва късометражни игрални, анимационни и документални филми, създадени от студенти от всички висши учебни заведения на територията на Балканския полуостров и региона на Черно море.

   

  НАГРАДИТЕ НА ФЕСТИВАЛА

   

  AWARDS 2017

   

  GRAND PRIX

  DIDN’T SEE, DIDN’T DO / НЕ ВИДЯХ, НЕ НАПРАВИХ RUSSIAN FEDERATION / РУСИЯ Rostislav Smirnyagin / Ростислав Смирнягин

   

  BEST FOREIGN FICTION FILM

  LAST CALL / ПОСЛЕДНО ПОВИКВАНЕ SERBIA / СЪРБИЯ Milena Grujic / Милена Груич

   

  BEST BULGARIAN FICTION FILM

  TORN FLOWERS / ОТКЪСНАТИ ЦВЕТЯ BULGARIA / БЪЛГАРИЯ Katerina Borisova / Катерина Борисова

   

  BEST DOCUMENTARY FILM

  BABA USTA: WHERE WE ALL END UP / БАБА УСТА: КЪДЕТО ВСИЧКИ ЗАВЪРШВАМЕ TURKEY / ТУРЦИЯ Abdurrahman Bastug, Ozgun Kabakcioglu / Абдурахман Бастуг, Озгун Кабакциглу

   

  BEST ANIMATED FILM

  THE PEAR / КРУШАТА BULGARIA / БЪЛГАРИЯ Petko Modev / Петко Модев

   

  BEST DIRECTING

  LAST CALL / ПОСЛЕДНО ПОВИКВАНЕ SERBIA / СЪРБИЯ Milena Grujic / Милена Груич

   

  BEST CINEMATOGRAPHY

  ТHE MILE / ПЪТЯТ RUSSIAN FEDERATION / РУСИЯ Egor Kochubey / Егор Кочубей

   

  BEST SCREENPLAY

  ТHE MILE / ПЪТЯТ RUSSIAN FEDERATION / РУСИЯ Nikita Vorozhishev / Никита Ворожишев

   

  AUDIENCE AWARD

  SERAFIM / СЕРАФИМ BULGARIA / БЪЛГАРИЯ Vanya Doneva / Ваня Донева

   

  HONORIS CAUSA

  Lifetime achievement in the film education in Bulgaria

  Prof. Vera Naydenova

   

  JURY SPECIAL MENTION

  FOOT-WEAR / ОБУВКИ TURKEY / ТУРЦИЯ Serhat Gönen / Серхат Гьонен

   

   

   

   

   

   

   

 • Международен студентски филмов фестивал 2016
 • 3-ти Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“

  20 – 23 януари, 2016 г., Кино "Одеон", гр. София

   

   

  ОБЗОР НА Международния студентски

  филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА”

  20 – 23 януари, 2016 г., Кино "Одеон", гр. София

   

  Третото издание на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“, организиран от Нов български университет и департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, се проведе в периода 20 - 23 януари 2016 г. в кино „Одеон“, София.

   

  На церемонията по откриването на фестивала на 20.01.2016 г. присъстваха много чуждестранни и български гости, сред които посланици, актьори, режисьори, продуценти, филмови критици, преподаватели от НБУ, студенти и много други.

   

  Студентите, организатори на фестивала,  решиха да отдадат почит на своя преподавател проф. Иван Георгиев – Гец като фестивалът започна с прожекция на неговия последен документален филм „Усмивките на българските кинокомедии“ (2015).

   

  По традиция беше показан и филмът, удостоен с наградата на публиката от миналата година – „Мимикрия“ на реж. Бояна Топчийска.

   

  Международният студентски филмов фестивал „Нова вълна“ се проведе за трета поредна година и отчита динамично развитие. За първото издание са получени 180 филма от 11 държави. В селекцията влязоха 54 филма от 7 държави.  За второто издание са получени 1600 филма от 91 държави, а в селекцията влязоха 58 филма от 12 държави. За тазгодишното, трето издание са получени 3800 филма от 119 държави. В селекцията влязоха 61 филма от 18 държави, сред които има представители на всички държави, влизащи в обхвата на фестивала: България, Русия, Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Украйна, Македония, Хърватска, Косово, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Азербайджан, Албания, Молдова и Словения.

   

  Основна цел на фестивалa е да представи студентите от Нов български университет, изучаващи филмово и телевизионно изкуство, пред техните колеги от региона. Фестивалът има също за цел да развива и популяризира студентското късометражно кино, както и да подкрепя и насърчава младите творци по време на тяхното образование и след него. Чрез този проект департамент „Кино, реклама и шоубизнес” на НБУ се стреми да създаде трайни партньорства и добри условия за бъдещи професионални контакти между студентите, изучаващи кино специалности във висши училища на Балканския полуостров и в региона на Черно море. Фестивалът „НОВА ВЪЛНА“ дава възможност на студентите да сравнят своето практическо развитие с това на колеги от съседни държави.

   

  Нови идеи, нови тенденции, нови хоризонти, нови срещи и нови вдъхновяващи филми. Целта на Нов български университет и департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ е Международният студентски филмов фестивал „Нова вълна“ да успее да съчетае в себе си главно тези неща и едновременно с това да отсее и обедини най–доброто от творчеството на младите, все още учещи се, но бързо напредващи кинотворци.

   

  Вярваме, че техният ентусиазъм, страстта, свежестта и желанието за по–добро бъдеще, имат силата да създадат тази „нова вълна“, която да залее света с качествено кино. Не е случайно, че в програмата на фестивала влизат само филми на студенти, обучаващи се в университети на Балканския полуостров и региона на Черно море. Важно е тези хора да добият самочувствието, че създават нещо значимо – продукт, който е достоен да бъде гледан, да се състезава и оценява.

   

  Всички знаем, че киното е страст, която лесно завладява, а фестивалът е форумът, който привлича на едно място публика без предразсъдъци, млади творци, киномани и професионалисти от различни държави. Искаме той да предостави на студентите възможността да осъществят нови контакти и перспективата да реализират съвместни бъдещи проекти. Амбицирани сме да насърчим и подкрепим новото поколение и да дадем трамплин на талантливите като разпространяваме творчеството им и ги правим разпознаваеми.

   

  ЖУРИТО ПРЕЗ 2016:

   

  Председател на журито е проф. д-р Христо Тодоров. Решенията накъде ще отпътуват филмовите награди вземат още проф. д-р Ивайло Христов, Адела Пеева, Лилия Маравиля и Христо Бакалов. За втора година специално участие в журито взе проф. Боян Биолчев.

   

  Проф. д-р Христо Тодоров е български философ, културолог, преводач на философски текстове и университетски преподавател. Има специализации в Тюбинген, Германия и Бохум, Германия. Проф. Тодоров е автор на повече от 90 научни публикации.

   

  Проф. д-р Ивайло Христов е български театрален и кино актьор, режисьор и преподавател в НАТФИЗ. Той е един от основателите на театралната награда „Аскеер“. Миналата година филмът „Каръци“, чийто режисьор и сценарист е проф. Христов, получи „Златна роза“ за най-добър пълнометражен филм и голямата награда „Златен Свети Георги“ в Москва.

   

  Адела Пеева е български режисьор на документални филми. Завършва кинорежисура в Академията за театър, кино, радио и телевизия в Белград. Нейните филми „Чия е тази песен“ и „Развод по албански“ са и до днес единствените български филми, удостоени с номинация от Европейската филмова академия (EFA) за най-добър европейски филм.

   

  Лилия Маравиля е българска театрална и кино актриса. Участва в постановки на Младежкия театър, НДТ „Сълза и смях“, Театър „Българска армия“, ДСТ „Ал. Константинов“, както и в някои от най-популярните български сериали и филми.

   

  Христо Бакалов е многократно награждаван оператор, чиято работа се отличава с деликатност и поетичен изказ. Той работи по различни проекти в цял свят, предимно в пълнометражни игрални филми. Г-н Бакалов е удостояван няколко пъти с награди за най-добро операторско майсторство за неговите артистично-визуални решения в областта на операторството, включително “Artistic Excellence in Cinematography Award” на CTFF 2008.

   

  Проф. Боян Биолчев е български философ, писател и сценарист. В периода 1999 – 2007 г. е бил ректор на Софийския университет. От 1965 г. Боян Биолчев е автор на над 200 научни публикации: монографии, студии, статии, предговори, научни съобщения. Автор е на около 20 белетристични книги, сценарист на 6 игрални и 2 документални филма.

   

  По време на третото издание на фестивала „Нова вълна“ организаторите бяха подготвили две открити лекции.

   

  Темата на първата лекция беше сътрудничеството между филмовите фестивали и тяхното влияние на Балканите. Лектори бяха гости от Косово – Басим Айети и Маки Мореа. Те коментираха въпроси, свързани с това как може да улесним сътрудничеството във всякакви области, което ще ни помогне да постигнем целите си в областта на кинематографията в най-близко бъдеще. Басим Айети е актьор, телевизионен продуцент, основател и директор на колежа в Прищина „Пйетер Буди“, както и на Международния филмов фестивал „Богинята на трона“ в Косово. Маки Мореа е актриса и певица от Косово. За трета година тя е и изпълнителен директор на МФФ „Богинята на трона“.  Втората отворена лекция е озаглавена „Професия оператор – от занаята до изкуството“ и беше проведена от Христо Бакалов, многократно награждаван български оператор. Той разясни на студентите прилагането на различни техники за осветление и камера и използването на най – новите технологии за постигане на желания вид на крайния продукт.
  Г-н Бакалов работи по различни проекти в цял свят, предимно в пълнометражни игрални филми. Той е удостояван няколко пъти с награди за Най-добро операторско майсторство, включително „Artistic Excellence in Cinematography Award“ на CTFF 2008.

   

  По време на закриването бъде прожектиран филмът, спечелил голямата награда на фестивала за тази година.

   

  След приключване на фестивала, получихме много и отлични отзиви от участници, както и от филмови критици и преподаватели. Много от тях декларираха, че фестивалът е бил отлично организиран и е представил отлична селекция от филми.

   

  По време на събитието, чуждестранните и български гости се запознаха с преподаватели и студенти от Нов български университет и обмениха контакти и идеи за бъдещи проекти и сътрудничество. Всеобщият отзвук е, че са много доволни от фестивала и с нетърпение очакват следващото издание.

   

  Всичко това допринася за популяризиране на Нов български университет, на департамент “Кино, реклама и шоубизнес“ и на програмите “Анимационно кино”, “Кино и телевизия” и “Филмово и телевизионно изкуство”.

   

  Наградите на фестивала:

  1. Grand Prix

            Вярност (Турция), реж. Петра Баркхаусен

   

  1. Награда за най-добър български игрален филм

            Maika mi calling (България), реж. Деян Барарев

   

  1. Награда за най-добър чуждестранен игрален филм

            Всеки друг (Русия), реж. Николай Котиаш

   

  1. Награда за най-добър документален филм

            Пресичане (Украйна), реж. Дмитро Сукхолиткий - Собчук

   

  1. Награда за най-добър анимационен филм

            Славеят и розата (Русия), реж. Анастасия Чернова

   

  1. Награда за най-добър сценарий

            Всеки друг (Русия), реж. Николай Котиаш

   

  1. Награда за операторско майсторство

            Пангея (Босна и Херцеговина)

   

  1. Награда за режисура

            Без заглавие (Албания), реж. Бенет Нелку

   

  1. Награда на публиката

            Maika mi calling (България), реж. Деян Барарев

   

  1. “Honoris Causa”

            Проф. Георги Дюлгеров

   

   

  nagradi 2016

   

  Информация за фестивала и пълен списък с наградите вижте тук: http://newwavefilmfest.com/?page_id=80

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Международен студентски филмов фестивал 2015
 • 2-ри Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“

  21 – 24 януари, 2015 г., Кино "Одеон", гр. София

   

   

   

  ОБЗОР НА Международния студентски

  филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА”

  21 – 24 януари, 2015 г., Кино "Одеон", гр. София

   

  Усмивки, емоции и добро кино. С това беше изпълнена залата на кино „ОДЕОН“ по време на второто издание на Международния студентски филмов фестивал „NEW WAVE“ в началото на 2015 г. Събитието се проведе от 21-ви до 24-ти януари и за пореден път бе организирано от Нов български университет и департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. 

   

  Близо 1600 филма от над 90 държави баха подадени за участие, но за съжаление не всички преминаха преселекцията, тъй като фестивалът е ориентиран само към държави от Балканския полуостров и региона на Черно море и в него имат право да участват късометражни игрални, анимационни и документални филми от всички висши учебни заведения  от България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Украйна, Молдова, Русия, Армения, Азербайджан, Грузия), в които се изучават кино специалности.

   

  Едва 58 филма от 12 държави минаха през ситото на селекционната комисия с членове доц. Правда Кирова, доц. Невелина Попова, доц. Цветомира Николова, Пенчо Кунчев и режисьорът Атанас Христосков. Лентите се състезаваха за наградите Grand Prix за най-добър български и чуждестранен игрален филм, най-добър документален филм и най-добър анимационен филм. Публиката също можеше да връчи свой приз. За него се гласува в събота, часове преди закриването на феста. Предвидени бяха и отличия за режисура, сценарий и операторско майсторство.

  На официалната церемония по откриването на фестивала проф. Людмил Христов (Директор на фестивала) представи членовете на журито - Вяра Анкова, генерален директор на БНТ, режисьора Стефан Командарев, аниматора Весела Данчева, актьора Асен Блатечки и председателя на журито проф. Боян Биолчев.

  „Когато ние бяхме студенти се състезавахме по фестивали с колеги, които сега печелят Оскари“, амбицира младите кинаджии Биолчев.

  За да подкрепят участниците от своите страни бяха дошли посланиците и представители на посолствата на държавите участващи в тазгодишното издание на фестивала.

   

   Благодарение на селекционерите на второто издание на МСФФ „NEW WAVE“, Любо Йончев (главен мениджър и програматор на фестивала) успя да изготви програмата, която включваше изключително качествени студентски филми. Драми, комедии, екшъни и дори смели решения в жанрове като ужаси и фентъзи. През цялото време киносълона беше препълнен, като често се забелязваха и правостоящи, поради липса на свободни места. Ралица Цветкова и Ромина Даткова (административни мениджъри на фестивала) неуморно и почти денонощно водиха комуникация с гостите преди, по време и след фестивала, като дори за миг не пропуснаха да обърнат внимание на всеки един детайл. Стотици писма, покани и текстове минаха през техните имейли. Симона Равалиева (мениджър гости) се бе погрижила всички участници, специални гости, жури и екип да се чувстват като удома си и нищо да не им липса. Километражите на колите посрещащи и изпращащи гостите на летището се въртяха с пълни обороти. И както всеки фестивал, така и този си имаше своята атрактивна визия, за която се погрижи младия графичен дизайнер Александър Желязков. Черна рамка на бял фон и надпис REC с червена точка. Изчистена и много премислена препратка към един от основните символи на всяка камера. Никой нямаше да знае за съществуването на този фестивал, ако той нямаше добра реклама. За това се погрижиха Мирела-Александра Захариева (ПР на фестивала), Александрина Димитрова (маркетинг и реклама) и Радостина Василева (медии). Трите грации денонощо заливаха медиийното пространство с информация относно събитието.

   

  Но все пак, за да е един фестивал наистина филмов, то той трябва да има и аудио-визуална част. Точно тук се намеси Любо Киров (продуцент в Кристъл Фрейм ООД). Той създаде телевизионните реклами, заедно с младите студенти по режисура Лолита Николова и Николас Акрабов, операторите Николай Кубадинов и Симона Равалиева, както и много други студенти от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, които им помагаха. Всичко което зрителите видяха в лобито на киното и на големия екран беше прецизно изработено. Разбира се, фестивалът нямаше как да се проведе без огормната подкрепа на доброволците и всички студенти на Нов български университет, които денонощно споделяха снимки, видеа и коментари в социалните прежи и се грижеха чуждестранните и българските гости да се чувстват добре в една приятелска атмосфера.

   

  В рамките на фестивала се проведоха два уъркшопа. Първият бе на тема „Развитие на проект и продукция на филма "Съдилището" с лектор режисьорът, сценарист и продуцент Стефан Командарев, който бе и един от членовете на журито на фестивала, а вторият бе озаглавен "Как поднасяме нашенските особености пред останалия свят" и засегна темата  „Европейските копродукции и начини за навлизане на международния филмов пазар” с лектор Мартичка Божилова – продуцент на  АГИТПРОП и директор на Балкански документален център.

   

  На 24-ти януари 2015 година (събота) от 18:30 часа в кино „Одеон“ се състоя церемонията по закриване и награждаване на второто издание на Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE”. Всички тръпнеха в очакване да разберат при кого ще отпътуват статуетките. Филмите бяха толкова различни, че журито трудно взе решение. Дълги дебати до късни часове на предната нощ изпълваха тайната квартира на петимата членове. Но все пак, накрая те излязоха с решение кои филми да наградят и безспорно, това бяха най-добрите. Зрителите също дадоха своя вот за различни филми, но само един беше фаворита на публиката.

   

   Наградите на фестивала:

   

  1. GRAND PRIX

            ГМУРКАНЕ / Режисьор: Симон Интихар / Словения

   

  1. НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ

            СЛЪНЦЕ ПО ВРЕМЕ НА ДЪЖД / Режисьор: Христо Симеонов / България

   

  1. НАЙ-ДОБЪР ЧУЖДЕСТРАНЕН ИГРАЛЕН ФИЛМ

            АЗ, ТЕ И ТАТКО / Режисьор: Саломе Вепхкхвадзе / Грузия

   

  1. НАЙ-ДОБЪР АНИМАЦИОНЕН ФИЛМ

            ХАБИТАТ / Режисьор: Ина Георгиева / България

   

  1. НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ

            ЯПОНСКАТА ДЮЛЯ / Режисьор: Мара Трифу / Румъния

   

  1. НАГРАДА ЗА РЕЖИСУРА

            БАЩА / Режисьор: Александър Разбаш / Русия

   

  1. НАГРАДА ЗА ОПЕРАТОРСКО МАЙСТОРСТВО

            ДОКАТО ПЪТИЩАТА НИ СЕ РАЗДЕЛЯТ / Оператор: Мая Планинач / Сърбия

   

  1. НАГРАДА ЗА СЦЕНАРИЙ

            РАДИО / Сценарист: Марко Църногорски / Македония

   

  1. НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА

            МИМИКРИЯ /Режисьор: Бояна Топчийска / България

   

       10.  НАГРАДА ЗА ОСОБЕН ПРИНОС В КИНОТО„HONORIS CAUSA“

             Проф. Иван Веселинов

   

   

  По време на събитието чуждестранните и български гости се запознаха с преподаватели и студенти на Нов български университет и обмениха контакти и идеи за бъдещи проекти и сътрудничество. Всеобщият отзвук бе, че са много доволни от фестивала и с нетърпение очакват следващото издание. А студентите, хвърлили се в организацията му, трескаво започнаха да планират 3-ри Международен студентски филмов фестивал „НОВА ВЪЛНА“ 2016.

   

   

   

  Любо Йончев

  Главен мениджър и програматор на

  Международен студентски филмов фестивал NEW WAVE 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Международен студентски филмов фестивал 2014
 • 1-ви Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“

   23 – 25 януари, 2014 г., Дом на киното, ул. Екзарх Йосиф 37, гр. София   

  ОБЗОР НА Международния студентски

  филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА”

  23 – 25 януари, 2014 г., Дом на киното, ул. Екзарх Йосиф 37, гр. София

   

  Международният студентски филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА” стартира като инициатива на група студенти от департамент “Кино, реклама и шоубизнес” на Нов български университет и с подкрепата на ръководителя на департамента проф. Людмил Христов, който става и директор на фестивала. Събитието е продължение на дотогавашния Студентски филмов фестивал на НБУ, само че този път е с идеята да се прескочат границите на университета и да се привлече по-широк обществен отзвук към дейностите му. Основното финансиране фестивалът получи от Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет.

   

  Проектът стартира в края на месец септември 2013 г., когато групата студенти се събира на първата си среща и започват предложенията за име на фестивала. След множество консултации помежду си и с преподаватели от департамента те избират името “НОВА ВЪЛНА“. Създават план-график за работа, който включва ежеседмични срещи на екипа и поставяне на задачи. Първата от тези задачи е изготвянето на регламент и условия за участие във фестивала.

   

  В началото на месец октомври Любо Йончев (мениджър на фестивала), Ралица Цветкова и Ромина Даткова (административни мениджъри) започват проучване на университетите и академиите в региона на Балканския полуостров и региона на Черно море. Поради огромния брой учебни заведения те правят отсявка на едни от най-елитните. Към средата на същия месец отпътуват писма до всички 55 висши учебни заведения, в които се изучават киноспециалности и до 17-те български посолства в държавите, попадащи в обхвата на фестивала. Междувременно Христина Дякова (арт директор) и Александър Желязков (графичен дизайнер) започват работа по изготвянето на визията на първото издание на Международен студентски филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА”. Успоредно с тях, Мирела-Александра Захариева (връзки с обществеността) и Деница Радева (маркетинг специалист) започват подготвянето на стратегия, с която да привлекат спонсори и партньори, както и повече внимание към събитието. През целия период на организацията, Радостина Василева (медии) пише примамливи текстове, с които залива родната и чуждестранната кинообщност. Стоян Манчоров (уеб дизайнер) започва изграждането на уеб сайта на фестивала www.newwavefilmfest.com и интересът в интернет-пространството към събитието главоломно расте. Страниците в социалните мрежи също не отстъпват по посещаемост. Все повече и повече потребители започват да проявяват интерес, когато Любомир Киров (мениджър отдел мултимедия) заедно с екип от други талантливи студенти на департамента – Лолита Николова, Николай Кубадинов, Николас Акрабов, Вероника Недялкова, Павлин Димитров и Стефан Тонев, снимат няколко рекламни видеоклипа, с които популяризират събитието. Симона Равалиева (мениджър гости) успява да организира цялостния процес за настаняване, престой и забавление на гостите по време на фестивала.

   

  През ноември и декември на служебните имейли на фестивала започват да валят заявки за участие, както и няколко доста любопитни предложения за партньорство между Нов български университет и университети на територията на Босна и Херцеговина, Турция, Русия, Армения и Косово. На 15-ти декември 2013 г. изтича срокът за подаване на заявки за участие и в ход влиза процедурата за селектиране на филмите. Селекционната комисия в състав проф. Иван Георгиев, доц. д-р Светла Христова, д-р Елизавета Боева, Светослав Драганов и завършилият студент Деян Барарев успяват в изключително кратък срок да отсеят филмите и да обявят официалната селекция за конкурсната програма.

   

  По време на събитието е включена и съпътстваща програма филми, наречена “АЛУМНИ”, която има за цел да представи филми на завършили студенти на НБУ. Екипът на фестивала успява да привлече и чуждестранни преподаватели, един от които се включва в програмата на фестивала с уъркшоп. Това е доц. д-р Хюлия Йонал от университета в Чанаккале Онсекиз Март. Госпожа Йонал е изключително впечатлена от цялостната организация и вниманието, което ѝ бе обърнато по време на престоя ѝ в България. Тя се запознава с дейностите на Нов български университет, разглежда учебната база и изявява желание за партньорство между двата университета. В началото на месец януари 2014 г. организаторите започват да получават заявки от студенти и преподаватели, изявяващи желание да посетят събитието. На 20-и януари пристига първият официален гост, а именно - госпожа Йонал, която в рамките на престоя си тук провежда семинар в Нов български университет на тема “Съвременно турско кино”. Три дни след това провежда и уъркшопа си по време на фестивала. На 22-и и 23-и януари екип от доброволци, ръководен от Симона Равалиева, посрещат и забавляват всички 17 чуждестранни гости, успели да организират пътуванията си и да вземат визи, въпреки краткия срок, който са имали.

   

  Голяма част от спонсорите и партньорите на фестивала проявяват интерес за сключване на дълготрайни партньорства с Нов български университет и изявяват желание за подкрепа за следващите издания, с цел фестивалът да се превърне в един от водещите студентски форуми. В много интернет, печатни, радио и телевизионни медии се споменава за протичането на събитието. Екипът на фестивала успява да привлече като основен медиен партньор Българска национална телевизия, която отразява 1-и МСФФ “НОВА ВЪЛНА” преди, по време и след провеждането му. Доста институции подкрепят събитието и изявяват желание за материално обезпечаване на наградите. Това са Национален филмов център, “Аудиовидео ОРФЕЙ”, Съюз на българските филмови дейци, Музикаутор, Филмаутор, Арт Фест. От продуцентска компания “Глобал Филмс” проявяват интерес и сключват договор с Нов български университет, по силата на който превеждат цялата сума за изработването на статуетките и плакетите, с които са отличени най-добрите филми. Компании като Nestle Professional и Jameson, изявяват желание за подкрепа и при следващите издания на фестивала.

   

  Огромните благодарности са за Почетния председател (Президент) на НБУ – проф. Богдан Богданов, д. н., Ректора на НБУ – доц. д-р Пламен Бочков, Изпълнителния директор на НБУ – г-н Георги Текев и Председателя на комисията за управление на проекти за стратегическо развитие към НБУ – доц. д-р Васил Гарнизов.

   

  По време на събитието чуждестранните и български гости се запознават с преподаватели и студенти на Нов български университет и обменят контакти и идеи за бъдещи проекти и сътрудничество. Всеобщият отзвук е, че са много доволни от фестивала и с нетърпение очакват следващото издание. А студентите, хвърлили се в организацията му, вече планират 2-и Международен студентски филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА” 2015. 

    

   

  Наградите на фестивала:

   

  Awards:

   

  Award “Grand Prix”

  Film: “The Father“

  Director: Arthur Mamedov

  Country: Russia

   

  Best Fiction

  Film: „Aral-Tour International”

  Director: Alena Rubinshtein

  Country: Russia

   

  Best Documentary

  Film: “Given in Exchange“

  Director: Sofia Geweiler

  Country: Russia

   

  Best Animation

  Film: „Sun in the Bathroom“

  Director: Dilyana Traykova

  Country: Bulgaria

   

  Audience Award

  Film: „Four women“

  Director: Anton Kolomeets

  Country: Russia

   

  Award „Honoris Causa“

  Prof. Mariana Evstatieva-Biolcheva

   

  Best Directing

  Film: „Four women“

  Director: Anton Kolomeets

  Country: Russia

   

  Best Screenplay

  Film: „Springtime Suns“

  Script writers: Andrej Ivancic, Stefan Ivancic, Mateja Vidakovic

  Country: Serbia

   

  Best Cinematography

  Film: „Nothing“

  Cinematographer: Mustafa Doğan

  Country: Turkey

   

  Best Film Editing

  Film: „Proposal in japanese style“

  Editor: Alen Malaqyan

  Country: Armenia

   

  Best Production Design

  Film: „Awakening“

  Art Director: Hristina Dyakova

  Country: Bulgaria

   

  Best Film Music

  Film: „Cain“

  Composer: Alexander Kostov

  Country: Bulgaria

   

  Best Film Sound

  Film: „Fairy tale“

  Sound engineer: Andranik Harutyunyan

  Country: Armenia