facebook

ДепартаментКино, реклама и шоубизнес

 

Ръководител

доц. д-р Енчо Найденов

корпус 1, офис 404

тел.: 02/8110 424, в. 14042

e-mail: enaydenov@nbu.bg

 

 

Секретар

Юлия Нанчева

корпус 1, офис 404

тел.:  02/8110 404, в. 14041

e-mail: jnancheva@nbu.bg

 

Департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ обединява преподаватели, творци и учени в областите драматургия, режисура и операторство за кино и телевизия, изобразителни изкуства, графичен дизайн, реклама, анимационно кино, фотография и др. Сред преподавателите са знакови за съвременното българско изкуство имена.

 

Студентско предаване „Филмари“


Департаментът организира и участва в национални и международни кинофестивали, изложби и събития в областта на рекламата, на които представя продукцията на свои преподаватели и студенти, например:

  • Ежегоден международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“;
  • Фестивал на филмовите новели, изработени от участниците в Майсторския клас по кинорежисура на проф. Георги Дюлгеров;
  • Ежегодно организиране и участие в Световен фестивал на анимационния филм – Варна;
  • Ежегодна “Анимационна работилница - Варвара”;
  • Семестриана "Фотографска работилница" с изявени професионалисти в областта на фотографията, видеографията и операторското майсторство;
  • Ежегодна „Рекламна академия“;
  • Ежегодна „Академия за иновации“

 

 

 

Департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ е инициатор, организатор и участник в провеждането на научни форуми, конференции и семинари в своята научна област. Членовете на Департамента са автори на научна, художествена и специализирана литература, която се публикува в Издателството на НБУ и други национални печатни и електронни издания.

 


Публичните изяви на Департамента са широко познати сред професионалната колегия, академичната и културната общественост. Създадените в рамките на Университета аудиовизуални произведения периодично се представят на вътрешни, национални и международни форуми.


Многобройни са изявите и наградите на преподавателите от департамент „Кино, реклама и шоубизнес”. Те варират от спечелени субсидии за реализация на документални, игрални и анимационни проекти и участия в изложби и конференции до медийни изяви и програми, участия в национални и международни журита, отличия от национални и международни конкурси и фестивали.

 

 

Департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ предлага едни от най-атрактивните специалности в областта на съвременните изкуства и технологии: филмова и телевизионна режисура и драматургия, операторско майсторство, теория и история на изкуствата, графичен дизайн, реклама, анимационно кино, фотография. Преподавателският екип включва, както знакови имена от историята на българското изкуство, така и млади специалисти, наложили се като водещи теоретици и практици в своите области.

 

Активната и новаторска работа на департамента (както в научната дейност, така и в сферата на изкуствата) е отразена най-ярко чрез реализацията на завършилите студенти.

 

Департаментът съществува от двайсет години и за този период именно алумни на тези програми се утвърждават като водещи имена в своите направления: десетки са спечелените награди, конкурси, отличия. Много от алумните на департамента са изключително известни с професионалните си постижения, напр. Стефан Командарев, Ники Илиев, Светослав Драганов, Павел Веснаков и др.

 

Обучението предлага не само издигане и утвърждаване в съответната сфера в България, но и висока конкурентоспособност в чужбина. Стремежът на преподавателския екип е да развива основни качества у младите хора: етическа и естетическа култура, професионализъм в работата, отстояване на авторските идеи и адекватност на световно ниво в технологичната сфера.

 

Департамент „Кино, реклама и шоубизнес” поддържа отлични партньорски взаимоотношения с редица браншови организации, български и международни компании с цел осигуряване на практики и стажове за своите студенти, участие в семинари с гост-лектори от практиката и т.н.


Департаментът организира ежегодно „Рекламна академия“ – проект на НБУ и двете най-големи браншови организации в областта на рекламата: Българската асоциация на рекламодателите и Българската асоциация на комуникационните агенции. В рамките на проекта студенти под менторството на водещи специалисти практици работят по реални проекти за създаване на рекламни кампании.

 

Към настоящия момент департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ предлага пет бакалавърски програми: „Анимационно кино“, „Графичен дизайн“, „Кино и телевизия“, „Реклама“, „Фотография“, майнър програми (втора специалност) към съответните бакалавърски програми, пет магистърски програми: „Анимационна режисура“, „Графично и пространствено проектиране“, „Рекламен мениджмънт и визуален брандинг“, „Филмово и телевизионно изкуство“, „Фотографско изкуство“ и докторска програма „Кинознание, киноизкуство и телевизия“.

 

Програмите осигуряват възможност за международна студентска мобилност с университети в Италия, Франция, Гърция, Турция, Испания, Холандия, Финландия, Германия.

 

По предложение на департамент "Кино, реклама и шоубизнес” за почетни доктори на НБУ са удостоени:

  • Световноизвестният полски режисьор проф. Кшищов Зануси беше удостоен с титлата Доктор Хонорис Кауза на НБУ на 13.05.2002 г. ;
  • Водещият чуждестранен изследовател на българското кино и анимация проф. Серджо Микели от Университета в Сиена получи титлата на церемония на 15.12.2005 г.;
  • Великият композитор маестро Енио Мориконе беше удостоен с титлата Доктор Хонорис Кауза на НБУ на 11.12.2013 г.

 


Сред приоритетните проекти на Департамента е и дейността на Киноклуб НБУ.

 

 


Лаборатория по анимационно кино

 

 Излез от рамката с Джавад Данешвар

 

 

 


Излез от рамката с Миалена Халваджийска

Фотография в НБУ

 

 

ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА „СПОМЕН ЗА ФИЛМА „ОСЪДЕНИ ДУШИ“

 

   

„Кино, реклама и шоубизнес“  в НБУ с документалния филм „Людмил Христов и новата вълна“.